SUROGAT MATERINSTVO SA PREKOGRANIČNIM DEJSTVIMA: STVARNOST I PRAVO - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: У раду се обрађује тема која у упоредној правној литератури заузима значајно место због чињенице да је гестационо сурогат материнство као животна чињеница предмет врло различитог правног регулисања у државама света. Користећи непостојање међународног правног оквира у овом домену и пермисивно национално право лица, која желе да постану родитељи детета које је генетски повезано са њима, користе услуге сурогат мајки у иностранству. Стечено правно родитељство комитената и с тим повезани правни статус детета, међутим, бива доведено под питање, јер се дејства сурогат материнства са иснотраним елементом подвргвајау правилима међународног приватног права државе чији су држављани комитенти и/или у којој живе. У овом склопу се приказују три одабрана примера из упоредне судске и управне праксе који илуструју практичне тешкоће и говоре у прилог иницијативама да се проблематика постави у међународно-правни оквир. Кључне речи: сурогат маjка, прекогранична дејства сурогат материнства, правно родитељство, правно родитељство стечено у иностранству