НОВО ДОМАЋЕ СПОЉНОТРГОВИНСКО ЗАКОНОДАВСТВО О СУБВЕНЦИЈАМА И МЕЂУНАРОДНИ СТАНДАРДИ - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Сажетак: У модерно доба, субвенције су један од основних извора рестрикција у међународној трговини, и фактор ремећења процеса либерализације у тој области, што посебо долази до изражаја у време економских криза. Такво понашење због својих економских последица, нужно изазива примену компензаторних мера. Међутим, како их њихово екстензивно коришћење може претворити у инструмент протекционизма, потребно је одговарајућим правним правилима прецизно утврдити услове и режим за коришћења субвенција, али и примену компензаторних мера у случају кршења тог режима. Процеси либерализације нашег спољнотрговинског система и константни спољнотрговински дефицит, све актуелнијим чине потребу заштите сопствене привреде и креирање одговарајућег одбрамбеног инструментарија од недозвољених субвенција, и у нашем праву. У новим економским условима тој потреби је одговорено доношењем новог Закона о спољнотрговинском пословању из 2009. године и посебно, пратећих подзаконских аката. Његова правила из области субвенција су, како на концептуалном плану, тако и на плану појединачних решења, у највећој мери усклађена са захтевима Светске трговинске организације, а тиме последично и са стандардима Европске уније. Међутим, и даље остаје хронични проблем недостатка институционалних и одговарајућих кадровских претпоставки за његову пуну и оптималну примену.