ФЛЕКСИБИЛИЗАЦИЈА РАДА - РЕШЕЊЕ ИЛИ ЗАБЛУДА - Jašarević, Senad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Флексибилизација рада представља један од основних начина да се повећа ефикасност и прилагодљивост економије у условима кризе и глобализованог пословања. Флексибилност рада може бити интерна, екстерна, микро, макро, функционална, нумеричка, финансијска. Конкретни начини флексибилизације рада могу да буду разноврсни, почев од дерегулације радноправне регулативе, преко шире употребе „атипичних видова запошљавања“, флексибилне организације радног времена и рада. Уз бројне користи које доноси, флексибилизацију рада прате и многи негативни аспекти. Флексибилизација рада може да буде штетна уколико се спроводи стихијски и није избалансирана са мерама за очување социјалне сигурности радника у периодима промена.