РЕТЕНЦИЈА У СРПСКОМ ПРАВУ И У НАЦРТУ ОКВИРНИХ ПРАВИЛА У ОБЛАСТИ ПРИВАТНОГ ПРАВА - Pavićević, Aleksandra G. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Применом упоредноправног и аксиолошког метода, аутор у раду разматра питање сврсисходности ретенције (права задржавања); њен појам и правну природу; оптималне услове за заснивање у савременом домаћем и упоредном праву; садржину; дејство и начине престанка овог специфичног грађанскоправног института. Структуру рада чини компаративна анализа кључних сегмената регулативе ретенције у позитивнoм српском праву, као и у тексту два нацрта планираног будућег права Републике Србије и у модел-правилу о ретенцији из Нацрта оквирних правила у области приватног права - Draft Common Frame of Reference (DCFR) из 2008. Аутор у раду оцењује да ретенција треба да постоји и у будућем грађанском праву Србије, јер има троструко оправдање – општедруштвено, материјалноправно и процесно. Рад садржи и образложени предлог будуће регулативе ретенције, као и оцену њене усклађености са правом Европске уније. Аутор закључује да је смер даље еволуције ретенције у европском праву заједнички, а то је признавање све шире садржине и јачег дејства института, у циљу што ефикасније заштите интереса ретинента. Кључне речи: реално обезбеђење потраживања; право задржавања и намирења; самозаштита.