ИЗАЗОВИ РЕГУЛИСАЊА ПРАВНОГ ПОЛОЖАЈА ВЕРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У СРБИЈИ И ОКРУЖЕЊУ - Đukić, Dalibor B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Почетком априла 2019. године из Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије стигла је вест да су у току припреме за измену важећег Закона о црквама и верским заједницама. Најављеним изменама планира се прецизирање и ограничавање бенефиција које уживају цркве и верске заједнице у Републици Србији као и ограничавање круга субјеката који остварују право на њих. Сличне законодавне интервенције већ су спроведене у Бугарској и Мађарској, док је у Црној Гори у току процедура израде новог закона о правном положају верских заједница. У раду су анализирани нови прописи којима је уређен правни положај верских организација у поменутим државама, идентификоване су њихове заједничке особине и указано је на стварање нових тенденција у области државно-црквеног права у региону југоисточне Европе.