ПРАВНО ДЕЈСТВО ЕЛЕКТРОНСКИХ ПОТПИСА У МЕЂУНАРОДНОЈ РЕГУЛАТИВИ И ПРАВУ СРБИЈЕ - Дивљак, Драго Љ. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Правно дејства електронских потписа, које у себи укључује проблем његове пуноважности и правне снаге је једно од битних питања електронске трговине. У раду се анализира  приступ овом  проблему у међународној регулативи и праву Србије,  при чему се он сагледава и у контексту неких  националних компаративних решења, а посебно у контексту права ЕУ. На међународном плану,  правна регулатива је концептуално   скоро идентична  и заснива се  на начелима правног признања, функционалне  еквиваленције и формалне  технолошке неутралности. Исто тако  се широко прихвата   приступ о корелацији правног дејства електронских уговора и њихове поузданости, с тим што се разлике постоје само у погледу прецизирања и нивоа односних захтева. И у праву Србије се прихвата наведени  концепт, с тим што се оно методолошки, структурално и садржински превасходно наслања на право ЕУ.  Посебно значајно је  да и у нашем праву  „поузданост и сигурност“ постаје   кључна детерминанта правног дејства електронских потписа. Наиме, највиша правна снага се даје квалификованом електронском потпису, који добија исто правно дејство као и својеручни потпис,па чак  може да замени оверу својеручног потписа, али заузврат он мора задовољити  врло сложен систем стриктних захтева који сви заједно требају да обезбеде висок ниво његове  поузданости.