Хашка конвенција о избору надлежног суда – критичка процена - Stanivuković, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Хашка конвенција о избору надлежност суда усвојена је 2005. године. За сада нема ниједну државу уговорницу. Ипак, поставило се питање да ли би за Србију било корисно да прихвати ову Конвенцију, како би побољшала перспективе за признање домаћих судских одлука у иностранству. У овом раду аутор даје преглед одредаба Конвенције, указује на њене основне недостатке и на могућа дејства њене примене у случају да буде прихваћена. Посебно се истичу дејства која би она неминовно имала на институт прећутне пророгације и на ефекат правноснажности домаћих арбитражних одлука. Такође се напомиње да Конвенција омогућава држави и државним ентитетима закључивање пророгационих споразума у корист иностраних судова, што до сада није била пракса. Као највећи недостатак овог инструмента истиче се ипак велики број изузетака из обима примене, као и могућност да свака држава засебно одреди области које би даље изузела. Куриозитет је да је у овој Конвенцији уместо  редовног боравишта као тачка везивања усвојено обично боравиште. На крају рада аутор закључује да не треба журити са прихватањем ове конвенције, односно да треба сачекати да се види како ће она бити прихваћена од других земаља.