Међународно породично право Европске уније – правни основ, извори и пракса Суда ЕУ - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Сажетак: Предмет рада су правни основ, извори и пракса Суда ЕУ у материји међународног породичног права ЕУ. Приказује се правни основ стварања норми у овој области права Уније према Лисабонском уговору о функционисању Европске уније, извори који су ступили на снагу и у погледу којих постоји обавеза непсредне примене од стране националних судова држава чланица. У раду се приказују четири пресуде Суда ЕУ у којима се тумачи Уредба Брисел II bis, који су од интереса за Србију као земљу која је кандидат за чланство Европске уније. То су предмети Санделинд Лопез, Хадади, предмет А. и Меркреди. Кључне речи: право ЕУ, међународно приватно право ЕУ, Лисабонски уговор, међународно породично право ЕУ, Уредба Брисел II bis, пракса Суда ЕУ