Државна помоћ за инвестиције у енергетску инфраструктуру: дилеме у вези пројекта "Колубара Б" - Jovanić, Tatjana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Једно од кључних питања у преговорима о приступању ЕУ у поглављу 8 (Политика конкуренције) је прелазни режим за државну помоћ додељену пре ступања у чланство, која мора бити компатибилна са правом ЕУ. У овом раду се разматра правни оквир за државну помоћ у области енергетике у праву ЕУ, укључујући и интерпретативне акте Европске комисије, као и нормативне обавезе Србије у процесу стабилизације и придруживања, преговора о приступању и Уговора о енергетској заједници. Предмет рада је анализа критеријума за одређивање постојања државне помоћи за инвестиције у енергетску инфраструктуру, са нарочитим акцентом на доказивање постојања финансијске погодности у облику гаранција, будући да је Република Србија издала гаранције за инвестиционе кредите одобрене ради реализације пројекта термоелектране „Колубара Б“, што је било предмет поступка пред Министарским саветом Енергетске заједнице.