О ЕЛЕКТРОНСКОЈ ФОРМИ УГОВОРА У ДОМАЋЕМ ПРАВУ - Miščević, Nikolina B.; Radovanović, Sanja M. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Електронска форма уговора је нови институт облигационог права који је настао као последица развоја електронске трговине и настојања да се уговорима закљученим путем интернета обезбеди правно дејство. На нивоу Европске уније донети су прописи са циљем да се отклоне препреке пуноважном закључењу уовора електронским путем, а једна од тих препрека су свакако услови који се тичу форме уговора. Након тога уследиле су одговарајуће измене постојећих прописа у земљама чланицама Европске уније, али и земаљама које настоје да то у будућности постану. У раду је испитана подобност електронске форме да замени писану у случајевима када је она предвиђена као битан услов за пуноважан настанак уговора. Такође, у раду су анализирана домаћа законодавна решења која се односе на електронску форму уговора. Осим тога, испитано је да ли у Закону о облигационим односима постоји основ за признање електронске форме уговора као замене за писану, те је дат предлог начина регулисања електронске форме уговора ради отклањања постојећих нејасноћа на које су аутори указали у раду. Кључне речи: електронска форма уговора, писана форма уговора, закључење уговора електронским путем, електронски потпис.