ПРЕКРШАЈНОПРАВНА ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА ПРАКСУ ПРЕКРШАЈНОГ СУДА У НОВОМ САДУ - Stajić, ljubomir; Bugarski, Tatjana; Ristivojević, Branislav; Pisarić, Milana; Milić, Ivan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
основни извор прекршајног права је Закон о прекршајима, али се њиме не прописује ниједан прекршај. Прекршаји се прописују многобројним законима, уредбама, покрајинским и локалним одлукама. Да ли ће прекршаји бити прописани републичким, покрајинским или локалним прописима зависи од тога у чијој надлежности је уређење одређене области друштвеног живота. Тако се и многобројним законима, уредбама али и покрајинским и локалним одлукама прописују и прекршаји којима се штити животна средина. Предмет пажње аутора је прекршајноправна заштита животне средине, која представља врсту казненоправне заштите животне средине. С обзиром на то да постоје бројни прописи који прописују прекршаје из области заштите животне средине, аутори у раду анализирају прекршајне одредбе два закона – Закона о заштити животне средине и Закона о управљању отпадом. Критеријум за избор наведених закона јесте чињеница да се ради о кровним законима у области животне средине и управљања отпадом. За потребе овог рада извршено је истраживање у Прекршајном суду у Новом Саду. Истраживање се односи на прекршаје који су прописани Законом о заштити животне средине и Законом о управљању отпадом. Истраживање је спроведено за 2017. годину.