РИМСКО IUS LIBERORUM У КОНТЕКСТУ ДАНАШЊЕ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ - Deretić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Право родитеља да на основу рођења детета, односно, рођења деце, стекну одређене привилегије или скуп привилегија (како у јавном тако и у приватном животу) поново је актуелно. С тиме што данас у нашем савременом праву, има различиту конотацију. У римском друштву је то право имало посебан назив – ius liberorum, а данас се то назива ''надокнадом'' која припада родитељима који се одлуче да рађањем детета, између осталог допринесу заустављању негативних демографских трендова у држави Србији.У раду ће аутор укратко приказати судбину наведеног права у римској држави уз хипотетичко сагледавање судбине римског ''права родитеља по основу рођења детета'' у данашњим условима. Посебно што се појам ''родитеља'' у римском друштву, тицао само оца, док се данас тај појам и ''привилегије '' које се могу стећи по основу рођења детета, тичу оба родитеља, како оца тако и мајке. Данас се под појмом ''родитељ'' отишло још даље, па тако ''родитељи'' могу бити како два мушкарца тако и две жене. И наша држава зна, да је рађање деце и њихово подизање, темељ ''материјалне и моралне трајности државе''. Последњих година се држава Србија озбиљно суочава са драмтичном демографском сликом где је стопа смртности већа од стопе рађања. Флагрантна депопулизација земље (смањење становништва) озбиљно прети да угрози опстанак наше државе која је и иначе у зачељу европских држава по броју рођене деце; постајемо старачко друштво. Поред ниске стопе наталитета, сведоци смо и високе стопе исељавања младих људи, без којих нема повећања наталитета. Да ли ће држава Србија која се ухватила у коштац са наведеним проблемом, предузетим мерама успети да измени демографску слику - то је под великим знаком питања.