ОБЕЛОДАЊЕНИ ДРАСТИЧНИ ПРИМЕРИ ПОЛИТИЧКЕ КОРУПЦИЈЕ У СРБИЈИ У ДЕВЕТНАЕСТОМ ВЕКУ - Deretić, Nataša; Milutin, Milan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Као и све државе деветнаестог века, тако и српска држава у настајању, познаје феномен политичке корупције у смислу неморалног понашања људи на власти, који су се коришћењем политичке моћи богатили и стицали разне привилегије. Самовоља малобројних на власти је управљала државом. Све је било у њиховим рукама: државна каса, зајмови са зеленашком каматом, трговачко пословање чиновника. У време када новац постаје најтраженија роба и најпогодније средство за акумулацију капитала, људи на власти, од највишег до најнижег положаја, користе своје функције за разне новчане трансакције, да би дошли до огромног материјалног богатства. Зеленаши у то доба су људи на власти и људи из малобројне сеоске буржоазије. Њихове жртве су махом сеоски житељи са мањим поседима; они су живели под притиском пореза, разних намета и таксираних уверења. Размере зеленаштва су расле из године у годину, тако да су достигле врхунац 1858. године када је сазвана Светоандрејска народна скупштина, на којој је дошло до сукоба кнеза Александра Карађорђевића са члановима Државног савета, који су изнудили његову абдикацију. Државни савет је, затрпан тужбама које су оптуживале лично Кнеза, као и чиновнике његове администрације за злоупотребе – сачинио текст у коме је кнез Александар Карађорђевић окарактерисан као највећи заштитник тешких злоупотреба. То је било први пут да владар у Србији, због обелодањене политичке корупције, своје и својих чиновника, мора да се повуче са престола.Други обелодањени пример крупне политичке корупције, у смислу спреге власника финансијског капитала и врха власти, који је уздрмао јавност, била је тзв. ''железничка афера'' (1880.), познатија као ''Бонтуова афера''. Назив је добила по Полу Ежену Бонтуу, директору Генералне уније, француског финансијског друштва које је финансирало и градило прву железницу у Србији. Ратификацији уговора од стране владе, претходило је отворено подмићивање посланика за глас у прилог поменутог француског друштва, као и подмићивање опозиције за присуство седници ради обезбеђивања кворума.Кључне речи: власт, злоупотреба власти, богаћење по неморалном основу, спрега власти и финансијског капитала.