Jedna akcija - jedan glas: da li je vreme za promene - Lepetić, Jelena D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Аутор у овом раду анализира правило једна акција – један глас дајући одговор на питање да ли је време за промене у српском компанијском праву. Након одређења сврхе правила једна акција – један глас као механизма за успостављање равнотеже између управљачких права акционара и економског ризика који акционари сносе, аутор износи аргументе за и против увођења, односно задржавања и напуштања овог правила у националном праву. У раду су анализирана два типа гласачке структуре – проста и сложена, уз приказ упоредноправних решења и дешавања на нивоу Европске уније. Аутор закључује да треба модификовати решење које је прихваћено у српском компанијском праву, између осталог, ради популаризовања форме акционарског друштва и усклађивања правила једна акција – један глас са другим институтима који су прихваћени у домаћем праву, пре свега, института посебних дужности контролног акционара. Према мишљењу аутора, једна акција – један глас би требало да буде диспозитивно, а не императивно правило. Такође, сличне промене су се десиле у појединим упоредним законодавствима. На кају, предложена промена би била у складу са тенденцијама у праву Европске уније у вези са подстицањем дугорочног ангажовања акционара.