ДОКАЗИВАЊЕ ЗЛОЧИНА МРЖЊЕ - Dimovski, Darko T; Kostić, Miomira (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
На почетку рада аутори су нагласили да је законодавац у Републици Србији новелацијом Кривичног законика 2012. године увео члан 54а чиме је мотив мржње прописао као обавезну отежавајућу околност. Иако је од доношења овог члана прошло неколико година, до сада ни у једном случају није дошло до његове примене. Стога су аутори посебну пажњу посветили сагледавању свих проблема у доказивању злочина мржње. Најпре су навели, сходно типологији коју је израдио Федерални истражни биро, околности које треба да укажу на постојање злочина мржње. Наредни део рада је посвећан тешкоћама у доказивању мржње као мотива извршења кривичног дела. Како доказивање злочина мржње захтева усаглашен рад органа унутрашњих послова, јавног тужиоца и суда, аутори су, у следећем делу рада анализирали улогу сваког од наведених органа у доказивању злочина мржње.