Хармонизација правила о електронској трговини и право Србије - Дивљак, Драго Љ (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У раду се разматра проблем хармонизације правила у области  електронске трговине, као и њени најзначајнији правни основи на међународном  и регионалном плану који се односе на  електронску трговину уопште, а то је Модел закон о електронској трговини и релевантне директиве  Европске уније. Анализа обухвата битне одреднице тог процеса, њихову усмереност, као и  резултате  на националном плану, уз њихову  критичку оцену. У другом делу рада се разматра  актуелно стање  правне регулативе у Србији у овој области, како на концептуалном плану, тако и појединостима  по одабраним питањима, све у компарацији  са напред наведеним  правним изворима.Такође се проблематизује и  њен однос и утицај на постојећи, традиционални систем уговорног права. Хармонизација  правила о електронској трговини се одвијала у врло специфичним условима, које карактерише  скоро непостојање посебних националних закона из ове области, што је довело до  парaлелног  креирањa правила на међународном и националном нивоу.  У овом процесу круцијалну улогу на  глобалном плану је одиграо Модел закон о електронској трговини. И поред шире прихваћeности и рецепције његових  правила, он није довео до глобалне  униформности у овој материји,  јер је изван сфере његовог утицаја остала ЕУ и земље  које су у процусу приступања тој интеграцији. С обзиром нас своју пионирску улогу, српски  Закон о електронској трговини  представља задовољавајући  искорак у стварању одрживе правне инфраструктуре за ове послове, иако, наравно,  не  даје  решења за сва питања и  проблеме у овој области. У   садржинском погледу, он је концептуално заснован на праву ЕУ, са сличним нормативним решењима појединачних питања. У том смислу, приступ и правила Модел  закона су  имала  секундарни значај. Поклапање с његовим правилима постоји само у мери  у којoj она   постоји у праву ЕУ и превасходно се  односи  на проблем правног признања електронских уговора.