О ПОСЛЕДИЦАМА КРШЕЊА ЗАБРАНЕ КОЈА ЈЕ УТВРЂЕНА МЕРОМ БЕЗБЕДНОСТИ - Milić, Ivan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Најновијим изменама и допунама Кривичног законика прописује се кривично дело „Кршење забране утврђене мером безбедности“. Ово дело може да се учини само са умишљајем, а запрећена је новчана казна или казна затвора до шест месеци. Како се у ранијем Образложењу Нацрта Закона о изменама допунама Кривичног законика наводи, циљ прописивања овог кривичног дела јесте да се обезбеди санкција за кршење забране која је одређена мером безбедности. Предмет пажње аутора су последице кршења забране које су утврђене мерама безбедности. У раду је дат основни приказ наведеног кривичног дела, али је централни део рада посвећен последицама кршења забрана које су утврђење мерама безбедности а које нису прописане Кривичним закоником. Циљ рада огледа се и у предочавању да су и раније постојале последице за кршење забрана које су утврђене појединим мерама безбедности, али, посебно, да се укаже на одређене нелогичности које сада постоје у нашем кривичном, односно, казненом праву.