Eksproprijacija na području Grada Novog Sada - Brkić, Mladen N (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Уз постојање јавног интереса који утврђује Влада Републике Србије, овлашћени корисник непокретности може покренути поступак за принудно одузимање непокретности уз давање накнаде која одговара тржишној вредности одузете непокретности. Иако се Законом о експропријацији на прецизан начин прописују услови и поступак за спровођење експропријације, поставља се питање да ли је могуће другачије поступити, односно да ли се под експропријацијом сматра само поступак који испуњава све законом прописане услове (постојање јавног интереса, предлога овлашћеног корисника, решења о експропријацији и накнаде за експроприсану непокретност) или је могуће да постоји експропријација, али само по свом дејству. Понекад државни органи односно јавна предузећа предузимају одређене радње које имају исто дејство као експропријација, а  које судови називају фактичком експропријацијом иако тај појам не постоји у прописима правног система Републике Србије.