ЕКОНОМСКИ ИНДИКАТОРИ ЕКОНОМСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ – ОСВРТ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ - Milošević, Goran; Stajić, Ljubomir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
ЕКОНОМСКИ ИНДИКАТОРИ ЕКОНОМСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ – ОСВРТ НА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Апстракт: Остварити безбедносне циљеве и законом утврђену надлежност  државе, немогуће је без адекватних економских ресурса. То значи да су економски ресурси основа економске, а тиме и националне безбедности земље. Праћењем и процењивањем економских индикатора постаје јасно какви су резултати рада националне економије и шта се од њих очекује. Осим тога, тиме се обезбеђује и повратна информација о ризицима и претњама на вероватноћу неповољних економских збивања, односно, претњи изазивања криза по економску и политичку стабилност неке земље. Процена кретања економских индикатора, служи за доношење квалитативних одлука у области стратешког планирања употребе економских ресурса од значаја за безбедносни сектор. На основу ње се утврђују општи и појединачни планови и циљеви субјеката безбедности. Кључне речи: безбедност, национална безбедност, економска безбедност, економски индикатори, економија, макроекономски резултати.