MEĐUNARODNOPRAVNA ODGOVORNOST DRŽAVA ZA KLIMATSKE PROMJENE - Preradović, Gordana N. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Климатске промјене имају далекосежне штетне посљедице по еколошке системе, људске животе и здравље и економски напредак, па се поставља питање одговорности држава за климатскe промјенe и њихове штетне посљедице, те да ли релевантни међународни прописи који се баве климатским промјенама (Оквирна конвенција Уједињених нација о промјени климе, Кјото протокол и Паришки споразум) прописују и дефинишу одговорност државе (или више држава) за климатске промјене и штете које настају усљед климатских промјена, а до којих долази због непоштивања преузетих обавеза из наведених међународних докумената. У контексту климатских промјена примарна обавеза држава је да редукују своје емисије гасова стаклене баште и на тај начин да заштите атмосферу као опште добро цијелог човјечанства. У новије вријеме се све већа пажња посвећује прилагођавању на штетне ефекте промјене климе, те обавезама развијених држава да помогну неразвијеним државама и државама у развоју, које су уједно и најосјетљивије на штетне посљедице климатских промјена, у финансирању и спровођењу мјера адаптације. У раду анализирамо и основе и елементе опште међународне одговорности држава за противправне акте, као и међународна обичајна правна правила забране чињења штете и due diligence стандарда понашања државе, као изворе међународне одговорности држава које крше наведена обичајна правна правила.