РЕШАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ МОНЕТАРНИХ СПОРОВА: АЛТЕРНАТИВНИ МЕХАНИЗМИ - Dimitrijević, Marko; Golubović, Srdjan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Предмет анализе у овом раду јесте сагледавање могућности примене и значаја алтернативних механизама у решавању међународних монетарних спорова. У том смислу се у истраживању акценат ставља на питања која се тичу правног дефинисања појма новца, постулата државне (институционалне) и друштвене теорије новца у монетарном праву и сагледавању битних обележја монетарних спорова. У даљем тексту, посвећује се пажња међусобном поређењу предности и надостатака судског и арбитражног решавања спорова у Европској монетарној унији (ЕМУ) на примеру меродавних случајева везаних за надлежност Европске централне банке, где се као општи закључак уочава потреба за стварањем предуслова за примену алтернативних начина решавања монетарних спорова који се налазе у функцији очувања, како монетарне, тако и опште привредне стабилности. Кључне речи: монетарно право, монетарни спор, монетарна јурисдикција, ММФ, Европска централна банка.