Analiza rada i perspektive Stalnog međunarodnog krivičnog suda - Ćujić, Miodrag P (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
АНАЛИЗА РАДА И ПЕРСПЕКТИВЕ СТАЛНОГ МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ СУДА Сажетак: Идеја о формирању Сталног међународног кривичног суда достигла је кулминацију захваљујући Римском статуту. Балансирањем између два правна система покушано је увођењем компромиса како у формалном, тако и у материјалном смислу. Римски статут представљао је  уговор којим су будуће чланице, потписници, без обзира на постојеће разлике, прихватили обавезе које ће обезбедити једнакост свих пред Сталним међународним кривичним судом. Замисао и поједини случајеви изведени пред овај суд представљали су почетак нове међународне судске праксе, међутим околности политичког карактера, прожете условно речено „расним“ и „регионалним“ особеностима увео је раздор на изглед идеалном решењу поступака против инкриминисаних дела међународног кривичног права. Чиниоци и фактори који су довели до кризе и потенцијално уздрмали темеље Сталног међународног кривичног суда указују на потребне увођења нових образаца за постизање међународне правде. Кључне речи: Римски статут, правосуђе, кредибилитет, чланство.