ПРАВНE ШКОЛЕ СУНИТСКОГ ИСЛАМА И МОГУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ ВАХАБИСТИЧКЕ ДОКТРИНЕ НА ПОРЕСКУ ПОЛИТИКУ У АРАПСКИМ МОНАРХИЈАМА ПЕРСИЈСКОГ ЗАЛИВА - Brkić, Mihailo (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Овај рад се бави неким елементима исламског права који би могли имати утицај на конципирање и реализацију реформе пореских система у арапским монархијама Персијског залива (земље Заливског савета за сарадњу – Gulf Cooperation Council (GCC)). У том циљу рад даје хронолошки приказ развоја доминантних правних школа сунитског ислама, уз осврт и на дуодецималне шиите. Истраживање посебно указује на концепције пореске политике Ибн Таимије, који се, међу средњевековним муслиманским теолозима и научницима, највише бавио питањем опорезивања. Радови Ибн Таимије, настављача ханбалитске школе, значајно су утицали на стварање доктрине и учење Мухамеда Абдул Вахаба и вахабитског верског покрета у целини, који је од самих почетака имао политичке назнаке. Вахабизам је данас владајућа доктрина ислама у Краљевини Саудијској Арабији. Има велики утицај на верска, правна, политичка и економска питања, као и укупан друштвени живот, и у другим Заливским монархијама.