Утицај сукоба интереса који проистичу из паралелног обављања адвокатске и арбитарске делатности на именовање арбитара - Stanivuković, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Арбитража је данас један од најзаступљнијих начина решавања међународних спорова, како трговинских тако и оних који проистичу из страних улагања. Упркос значајним разликама које постоје између трговинске и инвестиционе арбитраже, истраживања су показала да се у данашње време развила посебна арбитарска професија, чији су припадници једнако заступљени у областима трговинске и инвестиционе арбитраже. Од припадника ове малобројне елите очекује се да буду стручњаци за арбитражу, да имају арбитражно искуство и да поседују значајне организационе способности. Већина елитних арбитара су регистровани као адвокати, али се и као адвокати баве само арбитражом. Они се добро познају, јер често седе заједно у арбитражним већима, или се у једном поступку појављују у функцији арбитра, док се у другим поступцима појављују као заступници странака. Припадници арбитарске елите су чврсто умрежени и са глобалним адвокатским друштвима, која учесталим именовањима истих арбитара у различитим поступцима, даље доприносе учвршћивању малобројне арбитарске елите. Из наведених разлога је питање сукоба интереса, као питање арбитарске етике, од кључног значаја за очување интегритета међународног арбитражног процеса. Неопходно је унапред одредити оквире у којима се арбитри могу паралелно бавити адвокатском и арбитарском делатношћу кроз категоризацију чињеница и околности које морају или могу довести до сукоба интереса који је основ за изузеће арбитра из поступка. Покушај да се то учини представљају Смернице о сукобу интереса у међународним арбитражним поступцима које је донела Међународна адвокатска комора. Међутим, на основу анализе може им се упутити критика да су у погледу одређених околности превише толерантне или да не обухватају све ситуације које се у пракси могу појавити, а које би могле негативно да утичу на интегритета арбитражног поступка.