Средства тумачења међународних уговора и детрминанте њиховог значаја - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Сажетак: Истраживање праксе тумачења различитих међународних судова показује да постоји извесна корелација између природе и других карактеристика појединих уговора и коришћених средстава тумачења, која је изражена у чињеници да су нека средства тумачења коришћена много чешће него друга и да је некима придавана већа тежина него другим. Чешће коришћена средства и средства којима је придаван већи значај у тумачењу неког посебног уговора или неких уговора исте врсте би могла да се назову ''моделом тумачења''. Модел тумачења конститутивних аката међународних организација даје приоритет широком текстуалном контексту, предмету и циљу уговора као и пракси примене уговора. Или, модел тумачења Европске конвенције о људским правима шири границе извора информација релевантних за тумачење и даје приоритет изразима савременог разумевања текста Конвенције. Модел тумачења инвестиционих уговора у први план ставља приписивање обичног значења терминима, контекст, претходне арбитражне одлуке и доктрину. Избор средстава тумачења и одређивање њихове важности може да буде делимично одређено карактеристикама и природом питања на које тумачење треба да да одговор. Наравно, и саме карактеристике средстава тумачења су релевантне за избор и значај средстава у конкретном случају. Модел тумачења у комбинацији са природом постављеног питања би могао да резултира у одређеним очекивању у погледу избора средстава тумачења и њиховог вредновања. Уколико би суд одступио од таквих очекивања, која су заснована на његовор ранијој пракси, суд би требао да оправда то одступање навођењем убедљивих разлога.Кључне речи: међународни уговори, средства тумачења, значај