Kontrola rada organa uprave od Zaštitnika građana Republike Srbije - problemski pristup - Petković, Dragana S; Milošević, Vladimir D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Положај и улога Заштитника грађана у правном систему Републике Србије дефинисани су Уставом Републике Србије из 2006. године и Законом о Заштитнику грађана. Заштитнику грађана је поверено у надлежност да штити права грађана и контролише рад органа управе. Како би овај орган могао успешно да обавља поверене задатке, закон нормира посебан поступак контроле рада органа управе, различит од управног поступка, на кога се законске одредбе не позивају чак ни у сврху попуњавања правних празнина. Нормативно уређење поступка контроле који спроводи Заштитник грађана заслужује детаљну обраду, уз посебан осврт на правну праксу с циљем сагледавања и предлагања de lege ferenda измена законских одредби. У својој краткој десетогодишњој историји, Заштитник грађана се, спроводећи поступак контроле рада органа управе, у свим његовим фазама сусретао са бројним проблемима и дилемама за које постојеће законске норме нису предвиделе готова решења. У овом раду су изложени нормативно уређење поступка контроле који води Заштитник грађана и искуства стечена у пракси која би се могла показати драгоценим приликом наредног нормативног уређивања ове материје.