ПРАВНА ПРИРОДА „ОРГАНИЗАЦИЈСКЕ ВЛАСТИ НАД ДЈЕЛОМ“ (ORGANISATIONSHERRSHAFT) - Vasiljević, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Извршење кривичних дјела у случају организацијске власти над дјелом (организованог апарата моћи) данас представља једно колико значајно толико и спорно кривичноправно питање. Не постоји јединствен став када је у питању значај појединих конститутивних елемената овог иститута, а спорна је и његова правна природа, тј. да ли се ради о посредном извршилаштву, саизвршилаштву или подстрекавању. Најисправнијим се сматрају схватања која га одређују као облик посредног извршилаштва. Аутор у чланку анализира постојећа теоретска схватања која тематизирају ову проблематику и осврће се на мјесто и значај овог института у савременом кривичном праву.