ПРАВА СТРАНАЦА ДА СТИЧУ ПРАВО СВОЈИНЕ НА НЕПОКРЕТНОСТИМА - Panić, Milica M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Сажетак   У овом раду ћемо говорити о правима странаца да стичу право својине на непокретним стварима како у Републици Србији, тако и у земљама у окружењу, прије свега у бившим југословеснким републикама. Тема је актуелна прије свега што је у Републици Србији у процесу доношења Грађански законик Србије, те треба предложити рјешење које би било најеадекватније за дату ситуацију. Посебну пажњу ћемо посветити пољопривредном земљишту у Србији, односно Закону о пољопривредном земљишту.  С обзиром да је Република Србија, држава кандидат за чланство у Европској унији, а Споразумом о стабилацији и придруживању је предвиђено да требе да се ускладе прописи са правом Европске уније и да се према овом Споразуму Србија обавезала да ће од септембра 2017. године отворити тржиште непокретности за држављане земаља чланица, посебно ћемо истражити ово питање. У раду ћемо користити историјски, упоредноправни и позитивноправни метод. Посебну пажњу ћемо посветити судској пракси у овој области. Кључне ријечи: право, странац, непокретности, својина, земља.