ПРИЛОГ РАСПРАВИ О ЗАБРАНИ ФИЗИЧКОГ КАЖЊАВАЊА ДЕЦЕ - Simović, Darko Z; Simeunović-Patić, Biljana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се разматрају аргументи за и против забране физичког кажњавања деце у светлу упоредноправних решења, компаративних искустава и резултата научних истраживања о ефектима ове праксе у дисциплиновању деце. Околност да, према постојећим научним сазнањима, физичко кажњавање деце не производи значајне позитивне ефекте, али доводи до одређених негативних последица, упућује на то да ову би ову праксу дисциплиновања требало напуштати и подстицати њену супституцију алтернативним методама васпитавања деце. Искуства земаља у којима већ деценијама постоји законска забрана физичког кажњавања деце говоре да том циљу треба тежити превасходно подизањем јавне свести и кроз мере оснаживања родитеља и старатеља. Тенденција да се физичко кажњавање изједначи са физичким злостављањем може се показати непродуктивном у сузбијању неадекватних пракси дисциплиновања и васпитавања деце уколико њен исход буде то да се акценат друштвене реакције стави на стигматизацију и кажњавање родитеља и старатеља, уместо на њихову едукацију, оснаживање и подизање јавне свести о правима детета.Кључне речи: физичко кажњавање деце, физичко злостављање, дисциплиновање детета, забрана физичког кажњавања