Jednostrana kompenzacija zastarelog potraživanja - Radovanović, Sanja Milan; Miščević, Nikolina B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Kompenzacija (prebijanje) predstavlja način prestanka  obaveze obračunavanjem međusobnih potraživanja i dugovanja između strana učesnica kompenzacije. Koja potraživanja odnosno dugovanja mogu da budu predmet kompenzacije jeste pitanje koje je uređeno zakonskim propisima. U većini pravnih sistema, uslovi kompenzacije mogu se svesti na uzajamnost, dospelost, istovetnost i mogućnost prinudnog ostvarivanja. U pogledu potonjeg, posebno je interesantno pitanje zastarelih potraživanja. Naš zakonodavac se opredelio za vladajuće shvatanje civilistike savremenog doba, da se načelno zastarela potraživanja ne mogu prebijati. Ipak, u određenim slučajevima takva mogućnost nije isključena. Tu se, u prvom redu, misli na prebijanja potraživanja koja nisu bila zastarela kada su se stekli uslovi za preboj. U drugom slučaju, zakonodavac predviđa da je prebijanje moguće i kada je potraživanje zastarelo pre nego što se moglo ugasiti kompenzacijom, ako je izjava o kompenzaciji data pre isticanja prigovora  zastarelosti. U radu će biti reči upravo o ovom potonjem, budući da jezičko tumačenje odnosne odredbe otvara brojna pitanja.