Posebna uloga suda u maloletničkom krivičnom postupku i načelo procesne ekonomije - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
U radu se najpre odvojeno sagledavaju dve problemske celine: ispitivanje ličnosti okrivljenog i načelo procesne ekonomije. Zatim se oni sučeljavaju kao dva protivrečna zahteva kojima istovremeno treba da udovolji maloletnički krivični postupak. Da bi ustanovio da li se ovi protivrečni zahtevi mogu istovremeno ispuniti, autor je sproveo empirijsko istraživanje na uzorku od sto pravnosnažnih maloletničkih predmeta koji su vođeni u Višem sudu u Novom Sadu u periodu od 2012. do 2015. godine.Rezultati istraživanja potvrdili su sledeće hipoteze: a) sud svestrano ispituje ličnost maloletnika i pri tom se služi različitim izvorima podataka; b) mišljenje organa starateljstva bitno utiče na odluku suda o izboru krivične sankcije; c) sud najčešće izriče vaspitne mere posebne obaveze. Međutim, nisu potvrđene hipoteze o primerenom trajanju maloletničkog postupka. Zbog toga treba preispitati fizionomiju maloletničkog postupka, kao i organizacione i kadrovske uslove za poboljšanje rada organa starateljstva  Кључне речи: малолетнички поступак, испитивање личности малолетника, начело процесне економије, орган старатељства