ЕВРОПЕИЗОВАНО МЕЂУНАРОДНО ПРИВАТНО ПРАВО У СЛУЖБИ ОСТВАРИВАЊА ЦИЉЕВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Рад даје преглед настанка и развоја европеизованог међународног приватног права као дела права уније. Сам назив европеизовано међународно приватно право изведен је из начина и степена уједначавања материје која чини предмет националних међународних приватних права. Степен у којем је извршено уједначавање зависи од два чиниоца: први су циљеви Европске уније као регионалне међународне организације економског карактера а други легислативна процедура коју регулишу оснивачки уговори ЕУ. Од циљева ЕУ зависи правни основ стварања европеизованог међународног приватног права, а легислативна процедура показује ширину овлашћења легислативних органа ЕУ да стварају акте који потпадају под материју међународног приватног права. Узимајући у обзир ова два чиниоца развој европеизованог међународног приватног права има два периода: период међудржавне сарадње и период комунитаризације, односно европеизације. Истраживање обухвата анализу оснивачких уговора од Римског уговора о оснивању Европске економске заједнице из 1957 до Лисабонских уговора из 2007. Фокус је на циљевима  ЕУ и на легислативној надлежности органа ЕУ, као и на надлежности Суда ЕУ да доноси пресуде по предлозима за одлучивање о претходним питањима.