Pravna država i vladavina prava od začetaka do savremenih izazova - Jovanov, Ilija D; Vukadinović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Правна држава и владавина права су појмови који су настали у 19. веку. Међутим, правни писци су испитивали порекло појединих елемената ових теорија проучавајући сачуване изворе из најстаријег периода људске цивилизације. Аутори приказују зачетке идеје о правној држави и владавини права као и основне елементе развијених теорија из 19. и 20. века. Такође, наводе неке од савремених изазова са којима се суочавају правна држава и владавина права, чиме се стиче једна заокружена слика о преображају тих појмова, од саме идеје до модерних теорија. Најзад, указују на неке од могућих праваца даљег развоја правне државе и владавине права.