БУЂЕЊЕ СИЛЕ – РАЂАЊЕ ДРЖАВЕ НАЦИОНАЛНОГ НАДЗОРА - Аврамовић, Драгутин (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Џек Балкин, професор уставног права на Јејлу, је релативно скоро прогласио настанак једног новог модела државе, државе националног надзора. Мада већ сам назив наговештава орвеловски сценарио, Балкин се ипак пита којим ће путем кренути држава националног надзора, хоће ли попримити ауторитарна или демократска обележја. Упркос великом оптимизму који је присутан код Балкина, Кера и других аутора у погледу развоја демократског типа државе националног надзора, аутор овог рада стоји на потпуно другачијем становишту. Полазећи од  антрополошке особине  да „страст квари најбоље људе када су на власти“ (Аристотел, Политика 1287a) аутор показује скепсу у односу на демократски пут државе националног надзора и верује да се решење не може обезбедити контролисањем контрола или посматрањем посматрача. Онај који има врховно право располагања информацијама (који год то државни орган био), уколико има неки интерес, увек може, а најчешће и хоће злоупотребити то своје право, поготово када се интерес може објаснити  друштвено и политички неопходним разлозима, као што је борба против тероризма, национални интерес, итд. Успешном балансирању између захтева приватности и сигурности грађана и евентуалном смањивању злоупотреба сигурно може допринети установљавање чвршћег нормативног оквира у погледу коришћења средстава надзирања грађана. Међутим, упркос томе, неопрезни грађани кроз друштвене мреже и на друге начине несвесно постају снабдевачи информација за Великог брата. Балкинова у основи племенита, али ипак наивна вера да је могућа демократска држава националног надзора, тешко може издржати тест надолазећег времена и изазова. Чињенице предочене и у овом тексту говоре да се свет, првенствено технолошки најнапредније земље, прилично брзо креће у правцу ауторитарне државе националног надзора. Могуће је, можда, једино, колико-толико тај процес успоравати (и то првенствено у друштвима чија се мања технолошка развијеност може показати као привремена предност), али га је при садашњем стању ствари скоро немогуће зауставити. Кључне речи: Држава националног надзора; Ауторитарна држава националног надзора; Злоупотреба информација; Тероризам; Џорџ Орвел; Џек Балкин.