АСПЕКТИ ЕВРОПСКОГ СИСТЕМА ФИНАНСИЈСКЕ КОНТРОЛЕ - Nagy, Zoltán B; Csiszár, Anett S (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У овом раду се разматрају главни стадијуми у развоју регулативе посвећене европској финансијској контроли, као и актуелни систем европске финансијске контроле. Финансијска криза истакла је слабости система контроле, али и чињеницу да она има важну улогу у заштити потрошача и умањењу ризика финансијских институција. Европска унија развила је нову стратегију познату као банкарска унија, која почива на три стуба – јединственом надзорном механизму, јединственом санацијском механизму и заједничкој шеми за осигурање депозита. Овај систем има за циљ да оствари јединствену економску и монетарну унију на наднационалном нивоу, као и да избегне настанак нове кризе у највећој могућој мери.