КОМПЛЕКСНОСТ СОЦИЈАЛНИХ ИНТЕРАКЦИЈА И ПРАВНОГ УРЕЂЕЊА ОДНОСА У КОНТЕКСТУ ПРОМЈЕНЕ КЛИМЕ - Preradović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Рад се бави питањима вишеструке повезаности човјека и климатских промјена и штетних посљедица климатских промјена које значајно утичу на егзистенцију и квалитет живота појединаца и људских заједница. С обзиром на специфичну природу климатских промјена и њихов глобални карактер, поставља се низ питања везаних за правно регулисање човјекових активности које доприносе климатским промјенама, контролу и превенцију њиховог даљег погоршавања, као и правни третман насталих штета које су посљедице климатских промјена, од којих су масовне насилне миграције једна од најдрастичнијих, а за које још увијек не постоји одговарајуће правно рјешење. Климатске промјене имају велики утицај и на сигурност друштвених заједница, јер могу бити „катализатор“ и „окидач“ настанка насилних конфликата унутар државе или региона, када са већ постојећим лошим економским, социјалним и другим релевантним факторима, доводе до ескалације отвореног сукоба. У раду се, такође, анализирају основни елементи стратегије борбе са климатским промјенама и њиховим штетним посљедицама.  Комплексност социјалних интеракција, када се ради о климатским промјенама, изискује мултидисциплинаран приступ њиховом истраживању, што у пракси значи да се на базична истраживања која су у домену природних наука надовезују научна истраживања у областима друштвених наука, међу којима је правно уређење односа повезаних са климатским промјенама од круцијалног значаја.