УТИЦАЈ ЗАЈЕДНИЦЕ ЖИВОТА, ИМОВИНСКОГ СТАЊА И РАДНЕ СПОСОБНОСТИ НАСЛЕДНИКА НА КОНСТРУКЦИЈУ ПРАВИЛА ЗАКОНСКОГ НАСЛЕЂИВАЊА - Vidić Trninić, Jelena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Сажетак: У раду се анализира утицај заједнице живота, имовинског стања и радне способности наследника на конструкцију правила законског наслеђивања у савременим правним порецима Европе. У одређеном броју права, ове чињенице имају самосталан утицај на заснивање правила законског наслеђивања, при чему њихов наследноправни значај долази до изражаја и у појединим правима у којима оне не представљају самостални основ за стицање својства законског наследника. Посебна пажња посвећена је сагледавању конкретних законских решења и одговарајућих наследноправних последица у сваком од законодавстава у којима неке од ових чињеница или евентуално и више њих, имају одговарајући утицај на законско наслеђивање. Имајући у виду да све наведене чињенице имају утицај на законско наслеђивање и у домаћем законодавству, аутор у закључку, између осталог, указује на предности овакве правне регулативе, као и на оправданост потребе придавања већег значаја појединим од њих приликом конструкције одређених правила законског наслеђивања. Кључне речи: заједница живота, имовинско стање, радна способност, издржавање, законско наслеђивање.