Gradjanskopravna odgovornost zbog zagadjivanja životne sredine - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Zagadjivanje životne sredine danas predstavlja sve zastupljeniju oblast regulisanja u uporednim zakonodavstvima , pa i u srpskom pravu. Unutar pravnih tekovina (Acquis Communituire) EU koje se u procesu pristupanja moraju implementirati u nacionalno zakonodavstvo, od svih oblasti je zaštita životne sredine jedna od najobimnijih i najsloženijih. Ovaj članak akcenat stavlja na gradjanskopravnu odgovornost zbog zagadjivanja životne sredine.