Ričard Pozner podvlači crtu - pravni realizam kao odgovor na izazove današnjice - Avramović, Dragutin (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Ričard Pozner, profesor prava na čikaškom pravnom fakultetu i američki federalni sudija, jedan od utemeljivača ekonomske analize prava, nalazi se među najvećim živim predstavnicima savremene američke jurisprudencije. Ovaj rad započinje analizom uticaja Poznerovog životnog puta na njegovu kasniju teorijsku orijentaciju. Nakon toga, autor osvetljava Poznerov pragmatični, antiformalistički pristup i njegovu tendenciju da sudijsko ponašanje podvede pod ekonomsku analizu, korišćenjem rezultata do kojih je došao američki pravni realizam. Ipak, Pozner pravi otklon u odnosu na klasični američki pravni realizam, nastojeći da stvori komromis između formalizma i realizma, te zauzima centristički stav, poziciju „balansiranog“ realizma. Međutim, iako se trudi da ide srednjim putem, Pozner u svetlosti savremenih izazova, prvenstveno tehnoloških, ipak budućnost vidi u realističkom pristupu. Autor stoji na stanovištu da je Poznerov pragmatični duh koji je stvoren u porodici, a koji je nadograđen obrazovanjem i profesijom, koji je zapravo njegovo iskustvo, imao preovlađujući uticaj na to da se on u svojim poznim godinama otvoreno prelomi na stranu pravnog realizma. I zaista, s obzirom na to da je život, naročito danas, brži od prava, te da su sudije te koje ga često moraju prilagođavati pravu, izgleda da je stvarno, čak i u državama koje pripadaju evrokontinentalnom pravnom sistemu „put napred, put realizma“.