Položaj okrivljenog u francuskom krivičnom postupku (inkvizitorski krivični postupak i code d' instruction criminelle iz 1808. godine) - Mirkov, Željko D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Tema rada je položaj okrivljenog u francuskom krivičnom postupku. Prvi deo rada se odnosi na razvoj položaja okrivljenog u inkvizitorskom krivičnom postupku u periodu od XIII veka do 1808. godine i donošenja Zakonika o krivičnoj istrazi (Code d' instruction criminelle). Ukazano je na sve značajnije zakone tog perioda koji su uticali na prava okrivljenog tokom postupka. Drugi deo rada se bavi društvenim prilikama u Francuskoj uoči donošenja Zakonika o krivičnoj istrazi koje su uticale na promenu dotadašnjeg sistema krivičnog postupka. Treći deo rada je posvećen Zakoniku o krivičnoj istrazi i podeljen je na dva dela. Prvi analizira položaj okrivljenog tokom istrage, dok se drugi odnosi na njegov položaj na glavnom pretresu pred porotnim sudom. U završnim napomenama su istaknute dobre strane Zakonika o krivičnoj istrazi i ukazano je na njegov uticaj koji je imao u drugim zemljama.