Pravo preče kupovine u izvršnom postupku u Republici Srbiji - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду је, полазећи од појма, врсте и дејства права прече куповине, размотрено питање адекватности измене правила извршног поступка у случају наплате новчаног потраживања извршењем на непокретности. У питању је правило, којим је, као последица изостављања једне речи (везника), измењено дејство права прече куповине. Таква измена, колико год на први поглед изгледала безазлено (нарочито у склопу осталих правила за спровођење извршења на непокретности), није у складу са постојећом регулативом права прече куповине.  Противречности у правном систему су увод у правну несигурност. Због тога је дужност законодавца да их не ствара, а обавеза стручне јавности да укаже на њих и омогући њихово уклањање.