Osnove zakonskog okvira EU prema javno-privatnim partnerstvima - vasiljev, vasiljev m (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Рад представља преглед основних елемената статуса јавно-приватног партнерства у комунитарном праву. Приказује се преглед законске регулативе ЕУ који се бави ЈПП и основни принципи комунитарног права и њихов утицај на ЈПП аранжмане. Посебно се анализирају чланови 56 и 49 Уговора о ЕУ о слободи пружања услуга и слободи оснивања и позитивне одредбе о транспарентности, уз осврт на примере из судске праксе Европског суда правде. Анализирају се Директиве о јавним набавкама Европске комисије и њихов утицај на ЈПП. Посебно се анализира однос Директива према концесијама као моделу ЈПП и осталим уговорним ЈПП, као и њихов положај у односу на Уговор о ЕУ и основне принципе комунитарног права. У закључку се сумирају недостаци тренутног законодавног оквира ЕУ у односу на ЈПП.