НАКНАДА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ ШТЕТЕ У ПОСТУПКУ ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА: КИПАР ПРОТИВ ТУРСКЕ - Đajić, Sanja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду је дат приказ недавно донете одлуке Европског суда за људска права у предмету Кипар против Турске. То је први међудржавни спор у којем је досуђена накнада штете и то за моралну штету коју су претрпела лица на подручју северног Кипра. Након прегледа основних чињеница и захтева у овом предмету, аутор поставља проблем у шири контекст међународног права анализирајући институт моралне штете у општем међународном праву и у пракси Међународног суда правде, Европског суда за људска права и у инвестиционој арбитражи. Међународни судови различито одређују накнаду за моралну штету те се она креће од деклараторних пресуда до високих новчаних износа. Посебно питање које је у раду обрађено је питање казнене одштете те да ли морална штета у одређеним случајевима има функцију казне за одговорну државу. Док је опште међународно право ближе ставу да међународно право не познаје казнену штету мишљења појединих арбитража и судија Европског суда за људска права допушта такво тумачење.