Ад хок арбитража на територији Србије: покретање поступка и конституисање арбитражног суда - Stanivuković, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
АпстрактУ овом раду приказана су анализирана правила Закона о арбитражи Србије која се односе на покретање ад хок арбитражног поступка и конституисање арбитражног суда. Истакнути су проблеми који се могу појавити у примени ад хок арбитражног споразума и решења која домаће законодавство предвиђа. Такође, укратко су изложене и поједине одредбе из чана 4 Европске конвенције о међуанродноj арбитражи, које имају предност у примени у случају да су испуњени услови за меродавност ове конвенције. Посебну пажњу поклонили смо Арбитражним правилима УНЦИТРАЛ-а, јер се она најчешће уговарају у пракси, за поступак конституисања ад хок арбитражног суда.При оцени решења из закона, међународног уговора и арбитражних правила ослонили смо се на упоредноправну анализу и на страну судску и арбитражну праксу. Настојали смо да, посматрајући стране националне законе, уочимо потенцијалне празнине у домаћем закону и да укажемо на начине за њихово попуњавање и за боље тумачење постојећих правних норми, ради што бољег позиционирања ад хок арбитраже као једног од начина решавања спорова који је странкама на располагању. Такође, дате су одређене сугестије законодавцу, за евентуалне измене и допуне Закона о арбитражи и Закона о уређењу судова до којих би дошло у будућности.