Правни-институционални оквири извозног кредитирања са јавном подршком - Дивљак, Драго (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Сажетак: У модерно доба,  извозно кредитирање са јавном подршком  је постала скоро нужна  и претпостављена компонента у финансирању извоза великог броја земаља.  Предмет  анализе у раду су правни аспекти   ове форме извозног кредитирања, са циљем   да се укаже   на потенцијалне проблеме и ограничења у овој области.  У фокусу пажње су  како  правна правила националног, тако и међународног карактера. Природно, посбна пажња је посвећена  стању наше правне регулативе из ове области, у циљу утврђивања   њене  корелација  са односним међународним и националним  правилима. Наша земља се суочава с великим  економским тешкоћама,  укључујући  и  значајни   спољнотрговински дефицит.  У том контексту јачање  правних и других  претпоставки за извозно кредитирање са државним учешчем,  и код  нас се  намеће као нужност. Постојећи правно-институционално  оквири у том погледу нису препрека, јер значајније не одступају од правног овкира других земаља и усаглашених правила на међународном нивоу. Међутим, за постизање оптималних циљева у овој неопходно је и стално јачање финансијских капацитета, у чему смо  лимитирани.