Модернизација правила о издржавању са иностраним елементом у Србији - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Рад се бави модернизацијом међународног приватног права издржавања у Србији у светлу нових међународних инструмената који су резултат рада Хашке конференције за међународно приватно право. Након ратификације Хашког протокола о меродавном праву за обавезе издржавања почетком 2013. г., чиме су уведена модерна правила у правни поредак Србије, поставља се питање да ли је неопходно ратификовати и Хашку конвенцију о наплати дечијег и других облика породичног издржавања, да би се и у том аспекту проблематике издржавања са иностраним елементом право Србије осавременило. Да би се могао формирати став о овом питању у раду се приказују и анализирају суштинске одредбе Конвенције (област примене, управна сарадња, признање и извршење и извршење stricto sensu). На основу тих излагања у закључку се износе елементи на основу којих би надлежни државни органи могли да оформе став о ратификацији Конвенције.   Rad se bavi modernizacijom međunarodnog privatnog prava izdržavanja u Srbiji u svetlu novih međunarodnih instrumenata koji su rezultat rada Haške konferencije za međunarodno privatno pravo. Nakon ratifikacije Haškog protokola o merodavnom pravu za obaveze izdržavanja početkom 2013. g., čime su uvedena moderna pravila u pravni poredak Srbije, postavlja se pitanje da li je neophodno ratifikovati i Hašku konvenciju o naplati dečijeg i drugih oblika porodičnog izdržavanja, da bi se i u tom aspektu problematike izdržavanja sa inostranim elementom pravo Srbije osavremenilo. Da bi se mogao formirati stav o ovom pitanju u radu se prikazuju i analiziraju suštinske odredbe Konvencije (oblast primene, upravna saradnja, priznanje i izvršenje i izvršenje stricto sensu). Na osnovu tih izlaganja u zaključku se iznose elementi na osnovu kojih bi nadležni državni organi mogli da zauzmu stav o ratifikaciji Konvencije   Abstract: The paper deals with the modernization of private international law of maintenance in Serbia in the light of the two newest international instruments drawn up by the Hague Conference on Private International Law. As Serbia has ratified the Hague Protocol on the Law Applicable to Maintenance Obligations in January 2013 introducing modern rules to the legal system of Serbia, the issue of ratification of the Hague Convention on the International Recovery of Child Support and Other Forms of Family Maintenance has arisen, in order to modernize this aspect of the international maintenance as well. In order to establish a position on the issue, the paper presents and analyzes the essential provisions of the Convention (scope of application, administrative cooperation, recognition and enforcement of decisions, stricto sensu enforcement). Based on the analyses, the concluding remarks offers some elements on the bases of which the competent authorities could form an opinion on the necessity and desirability of the ratification of the Convention.   Keywords: maintenance in private international law, Hague Convention on the International Recovery of Child Support and Other Forms of Family Maintenance, administrative cooperation, recognition and enforcement of decisions, stricto sensu enforcement