O model zakonima UNCITRAL-a s posebnim osvrtom na model zakone u oblasti javnih nabavki i infrastrukturnog razvoja - Đuričić, Jovana; Mrkšić, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
UNCITRAL (Komisija Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo) je međunarodna organizacija usmerena na modernizaciju i harmonizaciju privrednog prava na internacionalnom nivou. Njenu normativnu delatnost primarno obeležava donošenje izvora prava koji pripadaju grupi soft law izvora (vodiči, saopštenja, model zakoni, itd). Predmet istraživanja u ovom radu jesu model zakoni UNCITRAL-a i njihov značaj kao izvora prava za međunarodne privredne odnose. Namera autora je da ukažu na svojstva i adekvatnost primene model zakona pre svega u oblasti javnih nabavki i infrastrukturnog razvoja, s aspekta uočavanja prednosti i nedostataka regulisanja ove vrlo značajne materije u oblasti tržišnih odnosa pomenutim izvorom prava. U cilju sagledavanja razloga pro et contra uređivanja ove materije model zakonom bilo je potrebno sprovesti uporednu analizu sa drugim izvorima prava, koji regulišu ista pitanja (pre svega direktivama Evropske unije), uz poseban osvrt na propise koji postoje u nacionalnim pravnim sistemima, kojima model zakoni ne bi trebalo da budu alternativa, već vodič za stvaranje kvalitetnijih normi.