Дубинска екологија - настанак, принципи, перспектива - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2013)
Од господара до жртве, природа и наша животна средина је прошла дугачак пут.Пут који је уништавао неко ко је потекао од ње саме-ћовек.Једна од филозофских теорија која се бави потребом враћања човека његовим природним и исконским коренима и самим тим поновним поштовањем и уважавањем рпироде као равниоправне живе јединке, се назива дубинском екологијом. Иако је термин „скован“ у другој половини 20. Века, основе овог размишљања можемо наћи чак и код античких мислиаца, као и код великих умова просветитељства и хиршћанске мисли. Трудећи се да буде свеобухватна, да помири непомирљиво а да сложи до тада раздвојено и „посвађано“, дубинска екологија је у неким својим моментима кокетирала са другим филозофским и еколошким оријентацијама, а неке њене представнике су савремени називали и екофашистима. Истина је, наравно ,“тамо негде“, а овај рад је управо покушај доласка до дела те истине.