Nova pravila u postupku upisa u katastar nepokretnosti. Upis zajedničke svojine supružnika - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
С а ж е т а к: Законом о поступку уписа у катастар непокретности и водова, 2018. године извршена је још једна значајна реформа регистра непокретности. Циљ овог рада је приказ смисла, домашаја, системских и практичних последица појединих решења. Пре свега, скреће се пажња да је појединим решењима, ради дигитализације и ажурности катастра непокретности, у потпуности занемарена приватноправна природа права која се уписују у овај регистар, будући да је иницијатива приватних субјеката маргинализована. Предмет посебног интересовања је домашај новог правила о упису заједничке својине супружника у катастар непокретности у контексту важећег концепта заједничке имовине супружника у Србији. Након кратког осврта на генезу правила, полазећи од конкретних случајева предочава се до каквих последица може довести његова примена. Истиче се да је оваквим правилом створен додатни простор за позивање на начело поуздања у катастар непокретности, али да се посредно у великом броју случајева изиграва концепт заједничке својине (и имовине) супружника какав постоји у нашем правном систему, са далекосежним последицама. К љ у ч н е р е ч и: катастар непокретности, начело официјелности, захтев за упис, упис заједничке својине супружника, изјава супружника при солемнизацији уговора