ПОЈЕДИНА ПИТАЊА TРОШКОВА КРИВИЧНОГ ПОСТУПКА - Petrašinović, Stefan D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак. Једно од незаобилазних питања крајњег исхода кривичног поступка, ко ће сносити трошкове кривичног поступка. Када је исход повољан за окривљеног у било којој фази кривичног поступка, трошкови кривичног поступка који му се имају досудити представљају један вид моралне и материјалне сатисфакције за неуспели покушај тужиоца да докаже основаност навода из оптужења или кривичне пријаве. У овом раду аутор ће указати на поједине дилеме до којих долази у примени Законика о кривичном поступку, а тичу се права окривљеног на накнаду трошкова кривичног поступка у случају одбачаја кривичне пријаве, решавања судбине захтева окривљеног за накнаду трошкова након протека рока од једне године од дана правноснажности пресуде или решења које одговара пресуди у одређеним ситуацијама, као и рокова за исплату тих трошкова.